Lokaljournalistik att ta efter

I lördags kväll var två tredjedelar av Kontigo Press på stor femårsjubileumsfest för lokaltidningen Södra Sidan. Med uppträdanden av lokala unga artister, mat och mingel firade Norsborgslinjens bästa och mesta tidning att de har funnits i ett halvt decennium.

Det är inte direkt någon hemlighet att de stora Stockholmstidningarnas bevakning av områden som Skärholmen, Fittja och Alby oftast kan kopplas till någon form av problem, brott eller möjligtvis en exotisk händelse.

I det medielandskapet har en tidning som vill göra bra lokaljournalistik i ”förorten” världens möjlighet att verkligen göra skillnad.

Att Södra Sidan betyder mycket för boende längs med röda linjen har både jag (Emelie) och Anna sett med egna ögon. Vi har båda vid olika tillfällen gjort praktik på tidningen och det råder inget tvivel om att det var en bra skola. Vi känner inte till någon annan redaktion som jobbar lika hårt för att tidningen ska vara en del av lokalsamhället. Man tar lokala frågor, positiva som negativa, på allvar. Genom nära kontakt med lokala föreningar och genom att bjuda in till läsarpaneler ger man lokalbefolkningen chansen att själva sätta agendan. Genom att höra efter vad folk på stan har att säga innan man pratar med politiker lägger man tonvikten på hur en fråga påverkar människor, inte vad de har att säga i kommunhuset.

Det känns liksom självklart att det ska vara så, men faktum är att utan Södra Sidan skulle röda linjens resenärer i princip vara förpassade till andra tidningars korta brottsnotiser när det gäller lokaljournalistik. Och då ska man komma ihåg att ett av journalistens viktigaste uppdrag är att göra ett klokt urval av nyheter. För att göra det urvalet är kunskap och insyn en förutsättning, och det borde vara en demokratisk rättighet att få se sin omvärld skildrad genom journalistögon som problematiserar och analyserar den. Vem som helst kan klura ut vad det gör med människors självbild om allt man läser om sin stad, ort eller område fokuserar på det negativa, utan att prata om orsaker, konsekvenser eller positiva motbilder.

Det finns mycket mer att säga om det här. Om hur vi som journalister måste bli bättre på att prata med människor. Om hur knasigt det blir när en stor majoritet av alla journalister bor i innerstan och närförort, där de ofta också är födda. Om hur det är ett demokratiskt problem att folk i många delar av Sverige inte kan nämna någonting positivt om platsen där de bor. Mer om det någon annan gång.

Skönt var det i alla fall att se de över 200 personer som kom för att fira Södra Sidans femårsdag i lördags. Nu väntar expansion till norra Stockholm, i Järva, med tidningen Norra Sidan. Vi hoppas få åka dit på en liknande fest om fem år.

/Emelie

Tagged , , , | 22,058 Comments

Kontigo Press önskar God Jul!

Det hände så mycket i media den här veckan. Det stormar kring Expressen och Ulf Nilsons inlägg om “pursvenskar”, på twitter startade Johanna Koljonen en debatt om sexuella övergrepp och på facebook har det startats ett massivt uppror mot regeringens förslag om förhandsprövning av public service-tjänster.

Här på Kontigo Press har vi haft det lite lugnare de senaste dagarna. Julen närmar sig nu och vi behöver lite tid med våra nära och kära för att ladda upp inför ett spännande 2011. Erik har redan farit hem till Östersund, Emelie åker snart till hemstaden Nynäshamn, och Anna stannar kvar i huvudstaden. 

Vi har några jobb inbokade för januari, och vi har också haft ett spännande möte om ett samarbete som vi kommer kunna berätta mer om snart!  

Men lite har vi ju jobbat också. Här kan ni läsa nyhetsbrevet vi gjorde för Kunskapslotsen. (Genom Spira Kommunikation)

Tack alla som är med och gillar oss, som läser det vi skriver, peppar oss och kommer med tips och råd för vår frilansbyrå. Ovärderligt.

God Jul,

önskar Anna, Emelie och Erik!

18,470 Comments

Vit snö – svart arbetskraft, reportage i Arbetaren

Nu har vårt reportage om svartarbetet inom takskottningen publicerats i Arbetaren!

Reportaget handlar om Erik och Martin (fingerade namn) som skottade tak för hundra kronor i timmen, svart, för en firma de aldrig fick veta namnet på. Utan erfarenhet av jobb på tak, utan tillräcklig säkerhetsutrustning och instruktioner i hur takskottning utförs säkert.

Det som gör det än mer anmärkningsvärt är att de har arbetat på det kommunala bolaget Sisabs fastigheter. Läs reportaget i sin helhet här.

Det är en speciell känsla att få sitt första grävreportage publicerat. Och det känns så bra att det som många av oss hade på känn förra vintern, att det inte stod rätt till med arbetsförhållandena för takskottarna, nu är fakta.

Förhoppningsvis kan det här leda till att fler liknande fall avslöjas (för Erik och Martin är inte de enda) och att fastighetsägare börjar ta ansvar och blir noggrannare med att försäkra sig om att firmorna de anlitar har schyssta arbetsförhållanden för sina anställda. Och vi nere på gatan kan ta ansvar genom att hålla ögonen öppna och slå larm om vi misstänker att det inte går rätt till.

26,914 Comments

The pressure is on, Kontigo Press

Nu har Kontigo Press funnits i etern i en vecka, och vi har redan satt igång med de första uppdragen! Emelie jobbar med ungdomstidningen Vår Linje, och Anna och Erik har flera uppdrag för Direktpress som ger ut fyra lokaltidningar i Stockholms innerstad. Dessutom skriver och fotar vi ett nyhetsbrev för ett EU-projekt.

Idag var två tredjedelar av frilansbyrån på ett intressant seminarium om näthat, arrangerat av Quick Response. Panelen bestod av Christoph Andersson, journalist på Sveriges Radio och föreläsare på Södertörns högskolas journalistutbildning, Robert Hårdh från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och Ronnie Ritterland, webbredaktör på Sveriges Radio P4.

Hur mycket öppenhet kan man acceptera på nätet? Hur kan man begränsa de högerextrema krafter som hotar sina meningsmotståndare på bloggar, forum och i kommentarsfält?  Och hur kan man skapa en konstruktiv interaktivitet på nätet?

Christoph Andersson berättade om de hot som han och andra journalister utsätts för på nätet. Han såg en fara i att kommentarsfält blir ett sätt för högerextremister att exponera sig och länka till sina högerextremistiska sajter.

Borde inte media bli hårdare och begränsa möjligheten för vem som helst att kommentera på en artikel, undrade Robert Hårdh.

Ronnie Ritterland menade att öppenhetens fördelar trots allt ändå är större än dess nackdelar. De inlägg som hon bedömer som kränkande och rasistiska tar hon bort senast inom tolv timmar. I kommentarsflödet hittar hon intressanta vinklar och case som kan lyftas in i radioprogrammen och i slutändan bidra till bättre journalistik.

Men varför syns alla vi andra, antirasister, så lite i kommentarsfälten? Är det till slut inte allas vårt ansvar att ge oss ut och ta debatten med rasismen?

På fredag ser Kontigo Press fram emot att återse Quick Response och andra människor som jobbar för antirasism och god, granskande journalistik.

24,625 Comments

Nu är vi igång!

Hemsidan är uppe och Kontigo Press har fått sina första uppdrag. Vi är glada och förväntansfulla.

En del saker som vi redan vet att vi ska göra framöver är väldigt spännande, det ska bli roligt att så småningom dela med sig av dem här på hemsidan. Under tiden kan man gå till ”Vad gör vi” och läsa några jobb som vi redan har gjort och är stolta över. Just nu fortsätter att spåna bra idéer och jaga uppdragsgivare.

Så här i uppstarten kan vi passa på att tacka alla vänner som har varit delaktiga i uppstartandet. Ni är ett gäng som har svarat på frågor, gett råd och hjälpt oss med olika saker. Ett särskilt omnämnande får Maria Östborg som har tagit bilderna, Kristin Adolfsson som gjort vår fina logga och Agnes Günther som har hjälpt till att bygga sajten.

Nu kör vi!

Hälsningar
Anna, Emelie och Erik

22,839 Comments