Lokaljournalistik att ta efter

I lördags kväll var två tredjedelar av Kontigo Press på stor femårsjubileumsfest för lokaltidningen Södra Sidan. Med uppträdanden av lokala unga artister, mat och mingel firade Norsborgslinjens bästa och mesta tidning att de har funnits i ett halvt decennium.

Det är inte direkt någon hemlighet att de stora Stockholmstidningarnas bevakning av områden som Skärholmen, Fittja och Alby oftast kan kopplas till någon form av problem, brott eller möjligtvis en exotisk händelse.

I det medielandskapet har en tidning som vill göra bra lokaljournalistik i ”förorten” världens möjlighet att verkligen göra skillnad.

Att Södra Sidan betyder mycket för boende längs med röda linjen har både jag (Emelie) och Anna sett med egna ögon. Vi har båda vid olika tillfällen gjort praktik på tidningen och det råder inget tvivel om att det var en bra skola. Vi känner inte till någon annan redaktion som jobbar lika hårt för att tidningen ska vara en del av lokalsamhället. Man tar lokala frågor, positiva som negativa, på allvar. Genom nära kontakt med lokala föreningar och genom att bjuda in till läsarpaneler ger man lokalbefolkningen chansen att själva sätta agendan. Genom att höra efter vad folk på stan har att säga innan man pratar med politiker lägger man tonvikten på hur en fråga påverkar människor, inte vad de har att säga i kommunhuset.

Det känns liksom självklart att det ska vara så, men faktum är att utan Södra Sidan skulle röda linjens resenärer i princip vara förpassade till andra tidningars korta brottsnotiser när det gäller lokaljournalistik. Och då ska man komma ihåg att ett av journalistens viktigaste uppdrag är att göra ett klokt urval av nyheter. För att göra det urvalet är kunskap och insyn en förutsättning, och det borde vara en demokratisk rättighet att få se sin omvärld skildrad genom journalistögon som problematiserar och analyserar den. Vem som helst kan klura ut vad det gör med människors självbild om allt man läser om sin stad, ort eller område fokuserar på det negativa, utan att prata om orsaker, konsekvenser eller positiva motbilder.

Det finns mycket mer att säga om det här. Om hur vi som journalister måste bli bättre på att prata med människor. Om hur knasigt det blir när en stor majoritet av alla journalister bor i innerstan och närförort, där de ofta också är födda. Om hur det är ett demokratiskt problem att folk i många delar av Sverige inte kan nämna någonting positivt om platsen där de bor. Mer om det någon annan gång.

Skönt var det i alla fall att se de över 200 personer som kom för att fira Södra Sidans femårsdag i lördags. Nu väntar expansion till norra Stockholm, i Järva, med tidningen Norra Sidan. Vi hoppas få åka dit på en liknande fest om fem år.

/Emelie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *