The pressure is on, Kontigo Press

Nu har Kontigo Press funnits i etern i en vecka, och vi har redan satt igång med de första uppdragen! Emelie jobbar med ungdomstidningen Vår Linje, och Anna och Erik har flera uppdrag för Direktpress som ger ut fyra lokaltidningar i Stockholms innerstad. Dessutom skriver och fotar vi ett nyhetsbrev för ett EU-projekt.

Idag var två tredjedelar av frilansbyrån på ett intressant seminarium om näthat, arrangerat av Quick Response. Panelen bestod av Christoph Andersson, journalist på Sveriges Radio och föreläsare på Södertörns högskolas journalistutbildning, Robert Hårdh från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders och Ronnie Ritterland, webbredaktör på Sveriges Radio P4.

Hur mycket öppenhet kan man acceptera på nätet? Hur kan man begränsa de högerextrema krafter som hotar sina meningsmotståndare på bloggar, forum och i kommentarsfält?  Och hur kan man skapa en konstruktiv interaktivitet på nätet?

Christoph Andersson berättade om de hot som han och andra journalister utsätts för på nätet. Han såg en fara i att kommentarsfält blir ett sätt för högerextremister att exponera sig och länka till sina högerextremistiska sajter.

Borde inte media bli hårdare och begränsa möjligheten för vem som helst att kommentera på en artikel, undrade Robert Hårdh.

Ronnie Ritterland menade att öppenhetens fördelar trots allt ändå är större än dess nackdelar. De inlägg som hon bedömer som kränkande och rasistiska tar hon bort senast inom tolv timmar. I kommentarsflödet hittar hon intressanta vinklar och case som kan lyftas in i radioprogrammen och i slutändan bidra till bättre journalistik.

Men varför syns alla vi andra, antirasister, så lite i kommentarsfälten? Är det till slut inte allas vårt ansvar att ge oss ut och ta debatten med rasismen?

På fredag ser Kontigo Press fram emot att återse Quick Response och andra människor som jobbar för antirasism och god, granskande journalistik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *