Vit snö – svart arbetskraft, reportage i Arbetaren

Nu har vårt reportage om svartarbetet inom takskottningen publicerats i Arbetaren!

Reportaget handlar om Erik och Martin (fingerade namn) som skottade tak för hundra kronor i timmen, svart, för en firma de aldrig fick veta namnet på. Utan erfarenhet av jobb på tak, utan tillräcklig säkerhetsutrustning och instruktioner i hur takskottning utförs säkert.

Det som gör det än mer anmärkningsvärt är att de har arbetat på det kommunala bolaget Sisabs fastigheter. Läs reportaget i sin helhet här.

Det är en speciell känsla att få sitt första grävreportage publicerat. Och det känns så bra att det som många av oss hade på känn förra vintern, att det inte stod rätt till med arbetsförhållandena för takskottarna, nu är fakta.

Förhoppningsvis kan det här leda till att fler liknande fall avslöjas (för Erik och Martin är inte de enda) och att fastighetsägare börjar ta ansvar och blir noggrannare med att försäkra sig om att firmorna de anlitar har schyssta arbetsförhållanden för sina anställda. Och vi nere på gatan kan ta ansvar genom att hålla ögonen öppna och slå larm om vi misstänker att det inte går rätt till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *